Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Javier Bardem - Χαβίερ Μπαρτνέμ


Javier Bardem - Χαβιέρ Μπαρντεμ από ένα κωμικό ρόλο σε μια θεατρική παράσταση σε βραβείο Oscar και σε ταινία James Bond.

Ο Χαβιέρ Μπαρντέμ (Javier Bardem) είναι ο πρώτος Ισπανός ηθοποιός που βραβεύτηκε με βραβείο Oscar και στην ταινία James Bond 007 : Skyfall ερμηνεύει τον αντίπαλο χαρακτήρα του James Bond - Raoul Silva.

Ο Χαβιέρ Μπαρντέμ ήδη και πολύ πριν από την συμμετοχή του στην ταινία James Bond είχε μια πολύ σημαντική και αξιόλογη καριέρα στην διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία αφού όπως έχει ήδη αναφερθεί είναι ο πρώτος Ισπανός ηθοποιός που ήταν υποψήφιος και τελικά απέσπασε βραβείο Oscar και επίσης ακόμη περισσότερα βραβεία από διεθνή Φεστιβάλ και επαγγελματικές οργανώσεις ηθοποιών αλλά και σκηνοθετών (ειδικότερα έχει αποσπάσει βραβεία Golden Globe,  βραβεία της Βρετανική Ακαδημία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών , πέντε βραβεία Goya της ισπανικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών
, Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου , βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο Φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κάννες και τέλος βραβεία Coppa Volpi στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας).


Λίγα Λόγια για τον Javier Bardem (Χαβιέρ Μπαρντέμ)


Ο Javier Bardem γεννήθηκε στους Κανάριους Νήσους η μητέρα του ήταν επίσης ηθοποιός και ο πατέρας του επιχειρηματίας Λόγω χωρισμού των γονέων του μεγάλωσε με την μητέρα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια του Χαβιέρ Μπαρτντέμ από την μερία της μητέρας του είχε έντονη συμμετοχή στον Ισπανικό Κινηματογράφο και στο Ισπανικό θέατρο. Ο Ραφεάλ Μπαρτνέμ παππούς του Χαβίερ Μπαρτντέμ ήταν καταξιωμένος ηθοποιός και ο θείος του Juan Antonio Bardem ήταν καταξιωμένος σεναριογράφος και σκηνοθέτης ο οποίος μάλιστα είχε αναπτύξει πολύ σημαντική αντικαθεστωτική δράση κατά του καθεστώτος του Φρανκο με αποτέλεσμα να οδηγηθεί από το τότε καθεστώς στα δικαστήρια και στην φυλακή.

Η θεατρική και κινηματογραφική παράδοση της οικογένειας Bardem δεν περιορίστηκε μόνο στον Χαβιέρ αλλά τόσο ο αδελφός του Ραφάελ Μπαρντέμ όσο και η αδελφή του Mathildi Munoz Sampedo είναι επίσης ηθοποιοί.

Παρά το γεγονός ότι Χαβιέρ Μπαρντέμ κατάγεται από οικογένεια ηθοποιών δεν επιθυμούσε να γίνει ο ίδιος του ηθοποιός αλλά αντίθετα τον συνάρπαζαν οι εικαστικές τέχνες και ειδικότερα η ζωγραφική τελικά αποφάσισε να σπουδάσει ζωγραφική. Ωστόσο δεν ήταν τα αποτελέσματα τόσο ευχάριστα για αυτόν στην Σχολή Καλών Τεχνών έτσι άρχισε μια περίοδος αναζήτησης και ιχνηλατήσης ευκαιριών. Τελικά συμμετείχε σε μια κωμική θεατρική παράσταση με τίτλο El Dia por Delante ερμηνεύοντας ένα πάρα πολύ μικρό ρόλο ντυμένος Superman και κατά αυτό τον τρόπο άνθισε η αγάπη του για την έβδομη τέχνη.

Ο Χαβιέρ Μπαρντέμ στο θέατρο και στον κινηματογράφοΜετά από μια περίοδο αναζητήσεων ο Javier Bardem αποφάσισε να ασχοληθεί με την Υποκριτική Τέχνη επαγγελματικά . Στα 20 του χρόνια θα συμμετάσχει στην ταινία Las edades de Lulu (Τα χρόνια της Λουλού) (Bigas Luna, 1990) . Τα χρόνια της Λούλου είναι μια Ισπανική ταινία η οποία βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα των Amuldena Grandes και Maria Barranco. Ο Χαβιέρ Μπαρτντέμ ερμηνεύει τον ρόλο ενός διεφθαρμένου guy. Στην συνέχεια το 1992 ο Ισπανός σκηνοθέτης Bigas Luna, έχοντας ήδη συνεργαστεί στο παρελθόν με Χαβιέρ Μπαρτντέμ στην ταινία Las Edades De Lulu θα επιλέξει τον Javier Bartnem να ερμηνεύσει τον ρόλο ενός μοντέλου εσωρούχων στην ταινία "Jamon jamon" (Ζαμπόν Ζαμπόν) στην ίδια ταινία συμμετάσχει επίσης και η Penelope Cruz. Ο Χαβιέρ Μπαρτντέμ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε ταινίας στην Ισπανία.
Ωστόσο η πρώτη ταινία στην οποία θα ερμηνεύσει έναν αγγλόφωνο ρόλο θα είναι στην ταινία Perdita Durango του σκηνοθέτη Alex de la Iglesia. Η ταινία Pedrida Durango είναι μια ταινία τρόμου η οποία διαπραγματεύεται επίσης μυθοπλαστικά πραγματικά εγκλήματα. Η πλοκή της μυθοπλασίας διαπραγματεύεται την εγκληματική δράση ενός ζευγαριού ψυχωτικών, μανιακών και σατανιστών που απαγάγουν, βιάζουν και θυσιάζουν τα θύματα τους.

Ωστόσο η καταξίωση του Javier Bardem στην Διεθνή κινηματογραφική σκηνή ήρθε μετά την συμμετοχή του στην ταινία Before Night Falls (Julian Schnabel, 2000). Η ταινία “Before the night falls” αφορά στην αυτοβιογραφία του Κουβανού ποιητή και λογοτέχνη Reinalde Arenas. Ο Javier Bardem ερμηνεύει τον ρόλο του θρυλλικού Κουβανού ποιητή και λογοτέχνη Reinaldo Arenas. Η ερμηνεία του Javier Bardem ήταν τόσο καλή που κατάφερε ο Javier Bardem να αποσπάσει μια υποψηφιότητα για Oscar καλύτερης ερμηνείας πρώτου Αντρικού Ρόλου.             Ήταν τόσο πετυχημένη η συμμετοχή του Χαβιέρ Μπαρτντέμ στην ταινία που ακόμη και ο Al Pacino εντυπωσιάστηκε από την ερμηνεία του Ισπανού ηθοποιού που του τηλεφώνησε αυτοπροσώπως για να τον συγχαρεί.
Στην συνέχεια το 2002, ο Χαβιέρ Μπαρντέμ θα συμμετάσχει στην ταινία John Malkovich «The Dancer Upstairs”. Η ταινία του John Malkovich χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί για λόγους που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της ο Χαβιέρ Μπαρντέμ δήλωσε ότι χρησιμοποίησε εποικοδομητικά τον χρόνο της καθυστέρησης μελετώντας και βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τις ικανότητες του στην Αγγλική γλώσσα.
Το 2004 είναι η χρονιά που ο Χαβιέρ Μπαρτντέμ θα αποσπάσει το βραβείο καλύτερης ερμηνείας πρώτου αντρικού ρόλου για την συμμετοχή του στην ταινία Mar Adentro η οποία είναι γνωστή στην χώρα μας με τον αγγλικό τίτλο «The Sea Inside”. Ο Χαβιέρ Μπαρντέμ ερμηνεύει τον χαρακτήρα του ακτιβιστή και αυτόχειρα Ramon Sampedro.
Το ντεμπούτο  του Χαβιέρ Μπαρντέμ σε Χολιγουντιανές παραγωγές έγινε με την συμμετοχή του στην ταινία Collateral όπου ερμηνεύει τον ρόλο του εγκληματικού εργοδότη που προσλαμβάνει τον Tom Cruise σαν εκτελεστή να πραγματοποιήσει μια σειρά από φόνους.
Στην συνέχεια η καριέρα ο Χαβιέρ Μπαρντέμ θα γνωρίσει την μια επιτυχία μετά την άλλη. Θα ακολουθήσει η συμμετοχή στην ταινία Goya's Ghosts, στην ταινία των αδελφών Κοέν “No country for old men” αλλά κατά την προσωπική μου άποψη το αποκορύφωμα θα έρθει με την συμμετοχή του στην ταινία “"Love in the Time of Cholera" που βασίζεται στην νουβέλα του Κολομβιανού συγγραφέα Gabriel Garcia Marquez. Η ερμηνεία του στην ταινία «Αγάπη στα χρόνια της χολέρας» ήταν μια από τις καλύτερες εκείνη την χρονιά και για αυτήν απέσπασε το βραβείο Oscar για την καλύτερη ερμηνεία δεύτερου αντρικού ρόλου και όχι μόνο αφού σάρωσε σε βραβεία όπως Golden Globe, BAFTA, Screen Actors Guild (SAG), Critics Choice Award .
Το 2008 θα συμμετάσχει στην ταινία του Woody Allen “Vicky Cristina Barcelona” (2008) στο πλευρό της Penelope Cruz και της Scarlett Johansson.
Μετά από 2 χρόνια ο Χαβιέρ Μπαρντέμ θα συμμετάσχει στην ταινία του Alejandro Gomzales InarrituBiutiful” όπου θα κατακτήσει το βραβείο καλύτερης ερμηνείας του πρώτου ανδρικού ρόλου.

Λίγα λόγια για την προσωπική ζωή του Χαβιέρ Μπαρντέμ

Ο Χαβιέρ Μπαρντέμ είναι λάτρης της μουσικής Heavy Metal και ειδικότερα της Αυστραλέζικής μπάντας ACDC. Έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι η αιτία για να μάθει σε τέτοιο άριστο επίπεδο την αγγλική γλώσσα ήταν η αγάπη του για την σκληρή μουσική γιατί ήθελε να μεταφράζει του στοίχους από τα τραγούδια.
Θεωρεί τον ευατό του «εργαζόμενο» και όχι ηθοποιό, απίστευτο μετά από ένα Όσκαρ και άλλες τρεις υποψηφιότητες από την ακαδημία  και άλλες αμέτρητες διακρίσεις και βραβεύσεις. Τελικά όταν είσαι, είσαι, τα υπόλοιπα είναι απλός λόγια.
Δεν είναι φανατικός οδηγός αυτοκινήτων και συνήθως οδηγεί μόνο για τις ανάγκες των γυρισμάτων.
Είναι παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό και Ισπανίδα Penelope Cruz όπου μαζί της απόκτησε ένα γιό τον Ιανουάριο του 2011.  
Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε συνέντευξη του Javier Bardem στο youtube
για τις ανάγκες της ταινίας James Bond 007 - Skyfall.Ηλίας Στόϊκος


Σχετικά ΆρθραΧρήσιμες Πηγές

Javier Bardem - Wikipedia


Το παρόν άρθρο γράφτηκε σύμφωνα με στοιχεία και πληροφορίες που ήταν διαθέσιμα κατά την ημερομηνία σύνταξης του. Επειδή ο κόσμος που ζούμε είναι δυναμικός και εξελίσσεται. είναι επιβεβλημένο για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση σας να ανατρέχετε συχνά στην μηχανή αναζήτησης Google για την αναζήτηση πρόσθετων πληροφοριών. Ο κόσμος εξελίσσεται η αναζήτηση της πληροφορίας είναι η δύναμη των αλλαγών και των βελτιώσεων. Η αναζήτηση είναι η πηγή της αλήθειας.   

                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου