Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.)

Το μυστικό για τις εξετάσεις εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.)

Τον τελευταίο καιρό δέχθηκα πάρα πολλά τηλεφωνήματα από νέους ανθρώπους που επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις και να περάσουν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επαγγελματική σταδιοδρομία στην χώρα μας. Η καχεκτική ελληνική οικονομία αδυνατεί να ανταγωνιστεί. Ο επιχειρηματικός κόσμος μοιάζει με ένα αναλογικό τέρας σε έναν ψηφιακό κόσμο. Η πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματικών όπως φαίνεται δεν θέλει να προσαρμοστεί και όταν δεν προσαρμόζεσαι δυστυχώς αποχωρείς και φεύγεις από την αγορά. 

1. Γιατί στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.)

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.) - www.ekdd.gr - ιδρύθηκε στην δεκαετία του 1980, λειτούργησε το 1989 και από τότε μέχρι σήμερα απόφοιτοι της Ε.Σ.Δ.Δ. στελεχώνουν την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Ιδρύθηκε στα πρότυπα της Γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Ecole National d' Administration). 

Δυστυχώς, η εξέλιξη των αποφοίτων της Ελληνικής Σχολής δεν έχει καμία σχέση με αυτή των αντίστοιχων Γάλλων αποφοίτων. 

Για γίνω αντιληπτός στο χάσμα που υπάρχει στην εξέλιξη των αποφοίτων θα μου επιτρέψετε να σας διηγηθώ μόνο αυτό το χαρακτηριστικό πραγματικό περιστατικό. Το 2005 στις Εξετάσεις που οργανώνει το European Personnel Selection Office, (για την πρόσληψη στελεχών στα Θεσμικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είχα καταφέρει να φτάσω μέχρι το τελευταίο στάδιο που είναι οι προφορικές εξετάσεις. Οι Γάλλοι συνυποψήφιοι προετοιμαζόταν στο Στρασβούργο σε πρόγραμμα του Γαλλικού κράτους (δεν ήταν δωρεάν αλλά η τιμή ήταν συμβολική) και όπως αντιλαμβάνεστε περάσαν σχεδόν όλοι. Εγώ ο κακόμοιρος ο Έλληνας εκείνη την περίοδο ήμουν σπουδαστής της Θρυλικής ΕΣΔΔ και ειδικότερα έκανα την υποχρεωτική άσκηση στην Θεσσαλονίκη στο τότε Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Για να πάρω άδεια να πάω στις Βρυξέλλες για τις προφορικές εξετάσεις είπα το ψωμί αρτίδιο, μου βγάλαν την ψυχή.

Αλλά το καλύτερο δεν είναι αυτό, όταν έφτασα στις Βρυξέλλες κανόνισα να πιούμε ένα whiskey με πρώην συναδέλφους από το College of Europe. Στην παρέα ήταν και μια κυρία Γαλλικής καταγωγής που εργαζόταν τότε για 22 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ξέρετε τι μου είπε "είναι αδιανόητο για κάποιον Γάλλο που είναι φοιτητής στην Εθνική Σχολή Διοίκησης, να φύγει από την Γαλλική Διοίκηση και να έρθει να δουλέψει στην Επιτροπή, στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο". Βγάλτε συμπέρασμα € 4000 ο πρώτος μισθός στα Ευρωπαϊκά όργανα  και οι Γάλλοι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ούτε καν ασχολούνται.

Αυτή είναι η διαφορά με πολύ ποιο δύσκολες συνθήκες φοίτησης, ανταγωνισμού και ακαδημαϊκής συμπεριφοράς με σχεδόν ίδιο πρόγραμμα σπουδών οι αντίστοιχοι απόφοιτοι στην Γαλλία γίνονται Πρέσβεις, Ανώτατοι Διοικητικοί Δικαστές και Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων. Ακόμη και οι Πρωθυπουργοί της Γαλλίας είναι απόφοιτοι της Ecole National d' Administration. 

Για την θέση των αποφοίτων της ΕΣΔΔ στην Ελληνική Κοινωνία δεν μπορώ να πω πολλά, μόνο το εξής. Ένα μεροκάματο και αυτό με πολύ ιδρώτα. Η σχολή είναι δύσκολη υπόθεση.

Ωστόσο, με βάση τα ελληνικά δεδομένα και δρώμενα είναι μια πολύ καλή επιλογή. 

Χρειάζεται όμως ποιοτική μελέτη, κριτική σκέψη, αναλυτική ικανότητα και αφοσίωση. 

Αν είσαστε αποφασισμένος ή καλύτερα αποφασισμένη, αφού το 75% των υποψηφίων είναι γυναίκες σας εύχομαι καλή επιτυχία. 

Σας περιμένουν μέρες και νύχτες με πολύ διάβασμα και λίγο ύπνο, αλλά πιστέψτε με ακόμη και σήμερα αυτό που θυμάμαι και παίρνω θάρρος ήταν εκείνες οι μέρες την άνοιξη του 2005 όταν διάβαζα στην Ξάνθη για να περάσω στην ΕΣΔΔ. 

Επειδή είμαι οπαδός του κοινωνικού internet, της ψηφιακής οικονομίας και των νέων τεχνολογιών αποφάσισα να γράφω σχεδόν κάθε μέρα μερικά χρήσιμα πράγματα για όλους τους υποψήφιους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. 

Λόγω θέσης δεν μου επιτρέπεται να διδάσκω σε κάποια από τα φροντιστήρια που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια (άλλωστε και να ήθελα δεν έχω καθόλου χρόνο). Επίσης η συγγραφή σχετικών βιβλίων δεν  θα είχε κανένα νόημα δεδομένου του επικαιροκεντρικού χαρακτήρα των θεμάτων εξέτασης από την ΕΣΔΔ.

2. Πως περνάς στην ΕΣΔΔ.

Είναι μια ερώτηση που έχει πολλές απαντήσεις ή μήπως είναι μια ερώτηση που μπορεί να   μην έχει απάντηση. 

Τι πιστεύεται!!!!! 

Πολύ απλά για να μην ταλαιπωρήστε για να περάσετε στην ΕΣΔΔ υπάρχει μόνο ένας δρόμος , αυτός είναι η ΜΕΛΕΤΗ. Ο δρόμος αυτός έχει όμως παρακαμπτηρίους που θα μπορούσατε είτε να τους χρησιμοποιήσετε είτε να τους αποφύγετε, δηλαδή τρόποι μελέτης και συγγραφής των δοκιμίων που θα δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ σας. 

Εσείς θα αποφασίσετε. 

Μπορώ να γράψω την δική μου εμπειρία, όπως την έζησα και όπως πέτυχα και πέρασα σχετικά χαλαρά στην σχολή και στο τμήμα που ήθελα, με την πρώτη (one shot one kill). Χωρίς να ζω στην Αθήνα και να έχω πρόσβαση στην Βιβλιοθήκη της Σχολής, στις Βιβλιοθήκες των Υπουργείων και της Βουλής και ακόμη περισσότερο σε κάποιο από τα πολυδιαφημισμένα φροντιστήρια. 

Τελικά οι Εξετάσεις για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης δημιούργησαν μια ολόκληρη βιομηχανία, "μια πλημμυρίδα φροντιστηρίων" είπε κάποτε κάποιος καθηγητής μας στην ΕΣΔΔ τον Φεβρουάριο του 2006. 

3. Δέκα μυστικά για να περάσετε τις Εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Ε.Σ.Δ.Δ.


Σύμφωνα με την δική μου στρατηγική. 

1. Στον πρώτο γύρο (χρησιμοποιώ ορολογία πυγμαχίας επίτηδες) να σκοράρετε όσο ποιο ψηλά μπορείτε. 

2. Στην επιλογή των μαθημάτων της δεύτερης φάσης να επιλέξετε μαθήματα που έχουν συνέργεια με τα μαθήματα της πρώτης φάσης. 

3. Την ξένη γλώσσα να την παίζεται στα δάκτυλα, αν δεν το κάνετε την ασχολείσθε με την σχολή (διαβάστε για να μάθετε καλά μια ξένη γλώσσα και δώστε στην συνέχεια εξετάσεις). 

4. Θα διαβάσετε την ύλη των εξετάσεων από την Ενδεικτική Βιβλιογραφία και από όσα πιο πολλά βιβλία μπορείτε να βρείτε. Άλλωστε η Βιβλιογραφία είναι ενδεικτική αλλά θα πρέπει να μελετηθεί. 

5. Η μελέτη σας πρέπει να είναι προγραμματισμένη με ημερομηνίες ορόσημα π.χ. μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη θα έχω βγάλει τις Οικονομικές Θεωρίες. 

6. Θα διαβάζετε κάθε μέρα και τα δύο μαθήματα του πρώτου γύρου. Θα χωρίζετε την ημέρα σε δύο τμήματα π.χ. από τις 17 - 19 Οικονομία από τις 19:30 - 23:30 Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους. Θα ξεκινάτε πάντα από το μάθημα που δεν σας αρέσει ή από το μάθημα που αισθάνεστε αδύναμοι. Κάθε πέντε ημέρες θα κάνετε επαναλήψεις τμηματικές της ύλης και κάθε δέκα ημέρες σε όλη την ύλη που έχετε βγάλει μέχρι τότε.

7. Να διαβάζετε τις Κυριακάτικες Εφημερίδες και ξένα περιοδικά με κύρος π.χ. Le Monde DiplomatiqueThe Economist κλπ

8. Να μελετήσετε τις εργασίες των σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Εθνικού Κέντρου Δημοσίας Διοίκησης www.ekdd.gr

9. Να γράφετε όσο ποιο πολύπλευρα γίνεται. Ποτέ δογματικά, ποτέ υπέρ μιας θέσης. Στο κείμενο που θα παραδώσετε θα πρέπει να υπάρχει χώρος για όλες τις σχολές σκέψεις, για όλες τις απόψεις και για την κριτική που γίνεται π.χ. Ας πούμε ότι σας θέτουν το εξής θέμα "το κοινό νόμισμα είναι η αιτία για την δημιουργία 15 εκ. θέσεων εργασίας" - αν δεν γράψετε για την κριτική που ασκείται στο κοινό νόμισμα το γραπτό σας δεν θα πάρει τους βαθμούς που θα πάρουν τα άλλα που είναι ποιο πλήρες.

10. It's a long way to the Top if you wanna Rock' N'Roll. Τραγούδι των  θρυλικών ACDC που όμως οι στίχοι του είναι πολύ σημαντικοί για τον τρόπο αντιμετώπισης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης από τους υποψηφίους. Είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για την επιτυχία αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. 

Πίστεψε στον εαυτό σου, προσπάθησε, κανένας δεν πέτυχε με την πρώτη, σήκω πάλι όρθιος ξανά. Η ζωή είναι εκεί έξω και σου ανήκει μην την πετάς με τους όποιους αποτυχημένους που τυχόν έχουν βρεθεί γύρω σου. 

Πίστεψε, προσπάθησε, ξαναπροσπάθησε. Κάποτε ήμουνα και εγώ σαν εσένα υποψήφιος της ΕΣΔΔ σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Βορείου Ελλάδας (την Ξάνθη την πόλη με τα χίλια χρώματα) μακριά από την Αθήνα, μακρυά από τις εξελίξεις, ούτε καν τα βιβλία της ενδεικτικής βιβλιογραφίας δεν μπορούσα να βρω.    

Ωστόσο πέρασα από τους πρώτους, αποφοίτησα με άριστα, γνώρισα την γυναίκα των ονείρων μου στην ΕΣΔΔ παρά το γεγονός ότι δεν την παντρεύτηκα γιατί είμαι και λίγο βλάκας, τοποθετήθηκα στο Υπουργείο που ήθελα και σήμερα υπηρετώ τον Ελληνικό Λαό από την Θέση του Βοηθού Επιθεωρητή - Ελεγκτή Δημοσίας Διοίκησης.

Εσύ τουλάχιστον ακόμη και στα βάθη της Αφρικής να είσαι έχεις κάτι παραπάνω που δεν το είχα εγώ όταν μελετούσα τότε για να περάσω στην ΕΣΔΔ. Έχεις αυτό το ιστολόγιο, θα προσπαθώ όσο ποιο τακτικά να γράφω μερικές ιδέες που μπορεί να είναι χρήσιμες. 

Συγνώμη για τα όποια λάθη, ποτέ μου δεν ήμουνα τυπολάτρης, είμαι εραστής του αποτελέσματος. Ακόμη περισσότερο συγνώμη που σας κούρασα με ένα τόσο μεγάλο κείμενο. 

                                                                                                            Ηλίας Στόικος  
Υ.Σ. Είναι δύσκολο να θυμάστε το όνομα αυτού του ιστολογίου, άλλωστε το δημιούργησα δοκιμαστικά πριν από μερικά χρόνια, ακόμη μια βλακεία μου άκου όνομα stoikospublicadministratio λες και είμαι ο Χαμουραμπί. Μπορείτε όμως για να το βρίσκεται εύκολα να γράφεται το όνομα μου (Ηλίας Στόικος) στο πλαίσιο αναζήτησης της Google και θα το δείτε ανάμεσα στα πρώτα 3 - 5. 
    2 σχόλια:

  1. Δεν ξερω αν θα το δεις αλλα με 2 μηνες διαβασμα αρκετι πιστευεις βγαινει η υλη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξερω αν θα το δεις αλλα με 2 μηνες διαβασμα αρκετι πιστευεις βγαινει η υλη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή